In het vorige artikel waren we te gast in gebied ‘Rivieroever’ en spraken we met Placemaker Rory Dickhoff over de creatieve plannen die hij heeft voor District U. Voor dit artikel varen we een klein stukje verder het land in, richting de Vulcaanhaven. We spreken met Percy Douglas en Frank Schreij van gebied ‘Benelux Workpark’. Want waar de Rivieroever investeert in bijzondere placemaking, gooit Benelux Workpark het over een hele andere boeg. Ze maken zich hard voor een veilig bedrijventerrein.

Als een ware poortwachter staat het Cincinnati gebouw op de kop van gebied Benelux Workpark. Rijd je verder het gebied in over de Schiedamsedijk, dan zijn het de eindeloze en kleurrijke rijen vrachttrailers, wachtend op transport, die in het oog springen. Vanaf daar, tot aan de A4, strekt het gebied zich uit. Het is een gebied met een bijzonder gemengd gezelschap van verschillende soorten ondernemingen, die het gebied dag in dag uit vullen met bedrijvigheid. Een van die ondernemers is Frank Schreij van Imtrans. Hij zet zich al jaren in voor het gebied in de ondernemersvereniging en wordt daarbij onder andere gesteund door Percy Douglas. We spreken ze over de investeringen die ze de afgelopen tijd hebben gedaan en wat de ambities zijn voor het gebied.


Veilig Ondernemen Overleg

Afval en ongenode gasten, al dan niet met vacht en lange staart, tergden de ondernemers van Benelux Workpark tot in de late uurtjes. Overlast die onnodig én oplosbaar was volgens de ondernemersvereniging. “Voor de oprichting van Ondernemersfonds Vlaardingen, bestond de ondernemersvereniging al. Met contributiegelden reserveerden we kleine bedragen voor investeringen in het gebied. De potjes vulden gestaag; er was weinig ruimte om iets te bewerkstelligen. Met de komst van het Ondernemersfonds namen de investeringen echt een vlucht” blikte Frank terug. Percy vult aan: “Vier keer per jaar komt een projectteam, bestaande uit onder andere ondernemers, gemeente, de politie en BOA’s, samen voor een ‘Veilig Ondernemen Overleg’. Een overleg en werkwijze zoals je dat kunt kennen van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Als bedrijventerrein werken we samen om de veiligheid in het gebied te vergroten”.

Uit het overleg kwam onder andere dat het bezoek van al fastfood-etende gasten, met name in de avonduren, zorgde voor overlast. Frank: “Mensen die in of bij hun auto eten en blijven hangen, zorgden voor een onveilig gevoel voor werknemers die op dat moment huiswaarts keerden na een dag werken. Meer dan eens hebben zich ook echt dreigende situaties voorgedaan. Daarnaast bleef er dagelijks afval achter, wat het gebied vervuilde en waar ratten van smulden.” De ondernemersvereniging besloot dat het plaatsen van slagbomen aan het begin van de Schiedamsedijk het probleem voor het grootste deel zou oplossen.

Niet zonder slag(boom) of stoot

“Slagbomen plaatsen… Makkelijk gezegd, wat lastiger gedaan” lacht Percy. “De slagbomen staan en werken goed. Maar het proces daarheen is een ander verhaal”. Benelux Workpark heeft een lange adem nodig gehad voor deze investering. Jaren verstreken door procesmatige hobbels. Discussies over de urgentie frustreerden het proces nog verder. Percy: “Gelukkig kregen we een toezegging van Wethouder Bart Bikkers en maakte Ramon Put, accountmanager bij de gemeente Vlaardingen, zich hard voor de slagbomen. Hiermee konden we doorzetten en staan ze er nu. Het resultaat mag er zijn. De overlast en afval op straat is zichtbaar en sterk afgenomen. Ondernemers en medewerkers voelen zich veiliger. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt tussen de gemeente en de fastfoodketens KFC en Burger King, waardoor zij nu ook een ruimere opruimplicht hebben”.


Veilig, veiliger, veiligst

Blijft het daarbij? Nee. Benelux Workpark heeft nog wat plannen op rol. Zo wensen ze de slagbomen uit te breiden met kentekenherkenning en staat camerabewaking hoog op het lijstje. Frank: “Er zijn helaas al een aantal aanrijdingen met de slagbomen geweest en de daders melden zich over het algemeen niet uit zichtzelf. Camerabewaking helpt bij de opsporing en het verhalen van de schade. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat camera’s ondermijning op het industrieterrein tegengaat”.

Maar voordat ze zich daarop gaan richten, werken ze nu aan een trap over de dijk richting Metrostation Vijfsluizen. Frank ziet meer dan eens werknemers uit het gebied het ‘olifantenpaadje’ nemen: “In de huidige situatie moeten voetgangers en fietsers helemaal om het gebied heen om bij metrostation Vijfsluizen te komen. De snellere, maar nog onveilige, weg is een klim over de dijk”. Om mensen veilig de dijk op te helpen heeft de ondernemersvereniging een trap met fietsgeul laten ontwerpen. Percy: “Het ontwerp en de aanvraag ligt nu bij de gemeente Vlaardingen. Zij moeten de aanvraag nu indienen bij het Hoogheemraadschap”. Frank en Percy hopen na de winter de trap te kunnen plaatsen.

Benelux Workpark zit de komende tijd dus nog niet stil. Verbeteringen in de buitenruimte van het bedrijventerrein zijn wat ons betreft duurzame investeringen, die we als Ondernemersfonds alleen maar kunnen toejuichen. Money well spend! 

Categorieën: Uncategorized