Gebied Groot-Vettenoord zet in op een biodiverse groenzone en investeert fondsgelden in een ecologische groenstrook aan de Industrieweg waar werknemers uit het gebied, bewoners van de VOP-wijk en scholieren van de Food Innovation Academy (FIA) een welverdiende frisse neus kunnen halen of een lunchwandeling kunnen maken in het groen.

Een verwaarloosd stuk gras, waar op dit moment niets meer dan een aantal bomen staan, wordt omgetoverd tot een biodiverse groenzone. Een doorn in het oog en iets waar de ondernemersvereniging al jaren verandering in aan wil brengen. Nu, met de financiële steun uit het Ondernemersfonds Vlaardingen en een flinke donatie van de familie Fontijne kunnen ze de plannen waar maken.

Groen licht
Het idee is ontstaan bij een bijeenkomst van de FIA waar de gemeente Vlaardingen en Ondernemersvereniging Groot-Vettenoord (OGV) aanwezig was. Gezocht werd naar een plaats waar scholieren (en dus ook werknemers uit het gebied) tijdens de pauze kunnen wandelen. In 1e instantie was namelijk alleen het gebied vanaf de Beethovensingel tot aan de FIA de bedoeling om te vergroenen. Toen is OGV samen met de gemeente Vlaardingen besloten om te kijken naar de gehele strook.
Lang werd gedacht dat de plannen de prullenbak in konden vanwege onder andere de leidingen in de grond en het labeltje ‘officiële ecologische groenzone’. Maar gelukkig wisten ze alle neuzen dezelfde kant op te zetten en in kaart te krijgen wat er wél mogelijk is. In samenwerking met ‘Groene Jeroenen’, is er een ontwerp tot stand gekomen waar alle partijen groen licht voor hebben gegeven.

Inheems groen
Bij het ontwerp is niet alleen rekening gehouden met het oog; een mooi aangelegd ontwerp is niet alleen aantrekkelijk om doorheen te wandelen, het is met de juiste beplanting, vooral ook een fijne plaats waar dieren en insecten kunnen schuilen, wonen, eten en drinken. Dit wil zeggen: vooral heel veel inheemse wilde planten, bloemen en kruiden. Dat mensen en dieren goed samen kunnen in de groenstrook, laat het ontwerp zien door bankjes midden in het groen. Dat maakt de boterham op een warme lentedag een stuk smakelijker!

Hoewel het weelderige groen vooral lekker mag bloeien en groeien, is ook voor deze groenstrook onderhoud nodig. Dit doet OGV in samenwerking met de gemeente Vlaardingen. Hiervoor is een bedrag gereserveerd binnen de begroting van OGV.

Maar krijgt het gebied de kans te floreren, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben. Gelukkig niet te veel, want de werkzaamheden zijn gestart en binnenkort kan Groot-Vettenoord al genieten van een groene Industrieweg.

De werkzaamheden zijn te volgen via dit digitale fotoboek. De foto’s zijn gemaakt door Dick van Oosten en Rinus van Hoogdalem.

https://degroenejeroenen.nl/groengebieden/

Bron afbeelding: Website de Groene Jeroenen

Categorieën: Uncategorized