Op een zonnige woensdagmiddag klinkt er vrolijke muziek in de tuin van zorglocatie Drieën-Huysen Noord van de Zonnehuisgroep. Heel ver hoefde je niet te zoeken, want een grote kring bewoners vulde de muziek aan met flink wat gelach. Alhoewel, er werd ook flink gewerkt. De enthousiaste aanvoerder Farhad zette de bewoners aan het bewegen, in een speelse vorm. Farhad is buurtsportcoach bij Vlaardingen in Beweging en komt hier iedere week de bewoners in beweging brengen. Dit project wordt al een aantal jaar volledig gefinancierd met gelden uit Ondernemersfonds Vlaardingen. Projectleider Lucia van der Laarse deelt hoe het project zich heeft ontwikkeld.  

Al vier jaar lang verzorgt Stichting Vlaardingen in Beweging, onder de naam ‘Met Zorg in Beweging’ een beweegprogramma voor Vlaardingers met een zorgbehoefte. De woon-zorgaanbieders Argos Zorggroep, Frankelandgroep en de Zonnehuisgroep hebben de handen ineengeslagen om bewoners periodiek aan het bewegen te krijgen. “Het is voor iedereen gezond om in beweging te blijven, vooral voor mensen met een zorgbehoefte. Naast dat het gezond is voor het lichaam, is het ook een sociale activiteit waar de deelnemers met veel plezier naartoe gaan”, vertelt Lucia. “We merken dat met name de groepsactiviteiten erg positief ontvangen worden. We hebben op dit moment zelfs meer vraag dan dat we aanbod hebben. Dat is mooi om te zien. Voor de bewoners is het niet alleen een gezonde, maar ook gezellige activiteit waar een belangrijk sociaal aspect in verweven zit.”

Naast de wekelijkse beweeggroepen op de zorglocaties worden er meer activiteiten aangeboden. In samenwerking met Vlaardingen in Beweging (VIB) biedt Stichting Waterpoort Vlaardingen mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel of scootmobiel zitten, de mogelijkheid om met een elektrische sloep een paar uur over de Vlaardingse Vaart en de Vlieten te varen. Er is een speciale, comfortabele sloep en natuurlijk de tillift die het mogelijk maken voor mensen die slecht ter been zijn, om veilig de boot in en uit te kunnen.” Naast deze activiteiten neemt met Zorg in Beweging ook Vlaardingers mee voor een ouderwets potje jeu de boules. Een activiteit waar ook steeds meer interesse in is, merkt Lucia op. “Zoals ik al zei, de vraag om beweegactiviteiten is groter dan dat we op dit moment kunnen aanbieden. De buurtsportcoach van ViB verzorgt wekelijks 8 activiteiten op 7 verschillende woon-zorglocaties in Vlaardingen. Daarnaast is er wekelijks een beweegactiviteit voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). De groepen die we nu bedienen zijn vaak al best groot, zo’n 15 tot 20 mensen.”

Als we vragen naar de toekomstvisie van Lucia is ze duidelijk: “Vooral deze weg voortzetten. We bereiken op verschillende manieren veel Vlaardingers met een zorgbehoefte, waar we positieve reacties op krijgen. De wens van de zorgaanbieders is om de activiteiten uit te breiden naar 2 tot 3 keer in de week, dus we gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor 2025-2026, maar we zijn daarin natuurlijk ook afhankelijk van het beschikbare budget. Op dit moment worden de activiteiten volledig door de ‘sector gebonden organisatie zorg’ van Ondernemersfonds Vlaardingen gefinancierd. Als blijkt dat dit te weinig is in de toekomst, gaan we ook kijken naar andere fondsen om aan de wensen en behoeften te kunnen blijven voldoen.”

Meer informatie vind je op: https://www.metzorginbeweging.nl/

Categorieën: Uncategorized