Marcel Baas, “Cijferheld” van MenL Advieurs en cijferhelden onderneemt in onze stad met Vlaardingse nuchterheid. MenL is een “gewoon lekker normaal” accountantskantoor. Hier vind je financieel adviseurs met enorm veel kennis, maar wel in spijkerbroek. Naast zijn werk als cijferheld, is Marcel Baas ook nog eens penningmeester voor Ondernemersfonds Vlaardingen. Wij voelen hem aan de tand over zijn bedrijf en zijn rol binnen het ondernemersfonds.

“Ik begon bij het Ondernemersfonds Vlaardingen in 2017. Ik werd benaderd door Gerrit van Toor. Hij wilde het stokje overdragen. Ik kende al wat namen uit het bestuur en wilde graag dit wereldje leren kennen en eens meemaken hoe de samenwerking met de gemeente gaat. Ik ben geboren in Vlaardingen, ik heb mijn bedrijf in Vlaardingen en cijfers zijn mijn ding. Dus ik heb natuurlijk ja gezegd!”.

Marcel wist het fonds te professionaliseren en de administratie te digitaliseren. Iets wat hij als geen ander kan. “Bij MenL werken we met een volledig digitaal systeem, waardoor alles voor de klant (en dus ook het ondernemersfonds) makkelijker wordt. Hierdoor houden wij tijd over voor een goed gesprek met de klant. Iedere klant komt ook elk kwartaal op de koffie om de cijfers door te spreken en de diepte in te gaan. We vragen bijvoorbeeld aan de klant hoe ze de onderneming zien, of ze meer willen verdienen of waar ze heen willen met hun bedrijf. Zo triggeren we ze om goed over hun onderneming na te denken. Iedereen moet zijn of haar cijfers kunnen begrijpen en snappen wat er staat. Dat vind ik zo gaaf als dat lukt!”.

Sinds kort is MenL getransformeerd van een administratiekantoor naar een accountantskantoor. Een switch die niet van de een op de andere dag ging, maar zorgvuldig is gebeurd. “Twee jaar geleden begonnen we hierover te brainstormen. We hadden deze ambitie al, maar door collega Dennis kreeg het idee handen en voeten. Hij is als stagiaire begonnen en is nu doorgegroeid tot accountant! We hadden wel een voorwaarde. En dat was om nog altijd laagdrempelig en toegankelijk te blijven voor onze klanten. Er is daardoor voor de klant niets anders geworden, alles is hetzelfde gebleven. We kunnen nu alleen een stapje extra zetten. Vandaar ook onze slogan: “Toevallig ook accountant”.

Tijdens de transformatie naar accountantskantoor, liep het werk voor Ondernemersfonds Vlaardingen ook gewoon door. Toen nog met een vijfkoppig bestuur. “De afgelopen jaren hebben we met het fonds grote stappen gezet. Daar hadden we het voltallige bestuur ook echt wel voor nodig. We hebben nu een aantal lijnen goed vastgezet en strategische besluiten genomen. Hiermee kunnen we weer sterk de toekomst tegemoet.” Op de vraag waar Marcel tegenaan loopt binnen zijn vrijwillige werkzaamheden reageert hij enthousiast: “Het is niet dat ik er tegenaan loop, maar soms zie ik facturen binnenkomen van bedrijven buiten Vlaardingen. Dan heeft een bestuur van de gebieden een bedrijf buiten Vlaardingen een klus laten doen. Dat vind ik dan zonde. Zoek het dichtbij! Dus ik maak me er hard voor om dit ook steeds aan te kaarten bij de besturen.”

Om af te sluiten heeft Marcel nog wel een duidelijke ambitie voor Vlaardingen en het Ondernemersfonds. “Ik zou willen zien dat alle partijen samenwerken in Vlaardingen. Geen eilandjes meer, maar juist de krachten bundelen voor de stad en voor de ondernemers. Dat zou toch mooi zijn?”.

Categorieën: Uncategorized